Een heleboel mensen beseffen het belang van een juiste spierbalans niet. Deskundigen zijn het er roerend over eens dat een algemene flexibiliteit en sterkte blessures kunnen voorkomen. Men stretcht (rekt) verkorte spieren om deze zo steviger langer te kunnen maken en maar men heeft amper oog voor de training van de tegengestelde spiergroepen hoewel dit van groot belang is. Spieren aan de voorzijde van het lichaam zijn gelegen zijn sterker omdat men deze vaker gebruiken. Het lichaam wordt voortdurend door de zwaartekracht naar voren getrokken, waardoor de spieren aan de achterkant langer worden. Het gevolg hiervan is, dat de spieren aan de achterkant permanent aanspannen zijn om het lichaam weer rechtop te houden. De spieren aan de voorzijde kunnen dan minder goed aanspannen en omdat de spieren aan de achterkant sterker en groter in aantal zijn, zullen de spieren aan de voorzijde verslappen (verzwakken). Dit is de disbalans.
Bij inspanning zullen alle spieren dan ook sneller overbelast raken en blessures veroorzaken. Men lift bijvoorbeeld dingen met de biceps en lopen trappen met de quadriceps waardoor deze vanzelf sterker zijn dan hun tegenhangers. Spieren die steviger zijn geven meer sterkte, terwijl de tegengestelde spieren, de spieren juist doen toenemen voor wat de lengte en kracht betreft. Na enige tijd kan op die wijze een overbelasting worden gecreëerd. In het geval van blessure adviseert men om de zwakkere spieren sterker te gaan maken en te gaan werken aan de flexibiliteit van de reeds sterkere spieren.
Iedere man wil bijvoorbeeld wel een sixpack, dus werken zij aan hun buikspieren. Maar pijn aan de rug is dan een dikwijls gehoorde klacht. Ze trainen immers wel de abdominale spieren maar vergeten hierbij de lage rugspieren. De balans tussen de spieren is van belang mits men niet geblesseerd wil raken. Als een spier sterk en flexibel is dan is men stabieler en beter in balans.
Veel mensen trainen alleen bepaalde spieren zoals bijvoorbeeld de m. biceps brachiï, omdat ze populair zijn of ervoor zorgen dat men er goed uitziet. Het is belangrijk dat men dan eveneens de tegengestelde spiergroepen gaat trainen de m. triceps brachiï . Iedere spier heeft een tegengestelde spier welke de tegenovergestelde beweging mogelijk maakt zoals daar onder meer zijn: de biceps en de triceps, de quadriceps en de hamstrings maar ook de abdominale spieren en de rug. Als de ene spiergroep samentrekt dan rekt de tegengestelde spier zich uit.
Indicaties
Vrijwel iedere sporter heeft er weleens mee te maken gehad: aan het einde van een training voelt men een vervelend gevoel in een lichaamsdeel zoals bijvoorbeeld een kuit. Voor de meeste mensen is dit even schrikken want in de regel betekent dit weinig goeds en ziet men al een langdurige weg van ellende voor zich. In bepaalde gevallen is het gevoel al na een paar uur of enkele dagen weer vanzelf verdwenen en kan men gewoon verder met de trainingen.
Helaas kan het verdwijnen van klachten ook wel eens erg misleidend zijn en blijkt dat het lichaam nog niet herstelt is van een blessure. Toch wuiven veel sporters dit snel weg want men heeft toch immers eenzelfde training gedaan als altijd dus is een sportblessure voor hen niet mogelijk. De belasting tijdens het sporten is echter niet alleen afhankelijk van de vertrouwde training, maar eveneens van allerlei andere dingen welke men de rest van de dag (en nacht) te verwerken heeft gehad: werk, relatie, stress en nog een heleboel meer. Het eist allemaal een dosis energie waar men het elke dag mee moet doen. En eisen al deze andere activiteiten meer energie, dan blijft er uiteraard minder over voor het blessureherstel.
De sporters die dit niet onderkennen, komen ooit op het spreekuur van een arts of andere deskundige op het gebied van blessureherstel. Dikwijls met klachten van een ongemak dat al weken, soms zelfs al maanden, belemmert in de sportbeoefening. Men wil dan zo snel mogelijk van de klachten af omdat er over niet al te lange tijd weer een wedstrijd of andere belangrijke activiteit voor de deur staat die ze absoluut niet willen missen. De beste methode: meteen de illusie van spoedig herstel wegnemen want er is rust in zowel het hoofd als het lichaam nodig om te herstellen.